PSIHOTERAPIJA

Psihoterapija ni za vsakogar. Primerna pa je za nas, ki si želimo spremembe, se počutimo ujeti in nemočni v lastnih ravnanjih ali v brezizhodni in mučni izkušnji in počutju. Je eden od možnih načinov skrbi zase, tolažbe, podpore in rasti. Na svoj način je »življenje v malem« in kljub mnogim predsodkom in stigmam, ki se je še vedno držijo, za večino nas edinstvena in nezamenljiva izkušnja. Izkušnja, ki ostaja z nami vse življenje.
Med različnimi psihoterapevtskimi pristopi sem sama izbrala psihodinamsko psihoterapijo, ki jo izvajam v svoji praksi. Je globinska, na telo usmerjena oblika psihoterapije s poudarkom na čustvih in odnosu.
PSIHODINAMSKA PSIHOTERAPIJA

Psihodinamska psihoterapija je analitično utemeljena in na telo usmerjena oblika psihoterapije.

Cilj terapije je osvetljevanje starih, nezavednih in omejujočih vzorcev ter konfliktov – torej vračanje v preteklost. V tem smislu je psihodinamska psihoterapija globinska ter ne reagira direktno na simptome, ampak išče njihova ozadja. Obenem je osredotočena na to, čemur pravimo »čuteno izkustvo«, torej na naše doživljanje realnosti v vsakodnevnem življenju. Poudarja pomen sedanjosti kot bistvene za iskanje virov moči, ki nam pomagajo pri spoznavanju, sprejemanju in integraciji osebnosti v bolj celovito, prožno in odraslo držo.

 

Poleg pogovora in razumevanja tega, kar se nam dogaja, v psihodinamski psihoterapiji poudarjamo telo in s tem predvsem čustva. Vse pa se dogaja skozi kar najbolj čuteč in iskren odnos.

Psihodinamska psihoterapija je primerna za:
– osebnostno rast
– odpravljanje motenj in konfliktov v odnosih
– depresijo
– anksioznost, tesnobo, panične napade in druge strahove
– obravnavanje različnih vrst travm
– odpravljanje stresa in »burn-out« sindroma oz. izgorelosti
– lajšanje psihosomatskih simptomov
– reševanje različnih duševnih stisk
NAČIN DELA – IGRA UMA, ČUSTEV, TELESA IN ENERGIJE

Pri delu uporabljam različne tehnike, čeprav prevladuje pogovor, ki je čisto podoben običajni vsakodnevni komunikaciji. Normalno se vključujem v dialog z vami, kadar je to potrebno, ter sodelujem in odgovarjam.

 

Izvajam tudi različne telesne in energijske tehnike, od dihalnih in meditativnih vaj, vaj aktivne imaginacije do vživljanja in igranja vlog (geštalt in psihodrama), nežnih tehnik, prevzetih iz telesne terapije in kraniosakralne terapije, ter oblik energijske psihologije. Veliko je dela s preteklimi odnosi in dogodki, ki so nas zaznamovali. Vendar je vedno pomembno vračanje v sedanjost, opazovanje vsakdanjega življenja in projiciranje v prihodnost. Vse to z zavedanjem, da je vse povezano, in s čudenjem nad vsem, kar smo in česar smo sposobni.

ČUSTVA SO V TELESU

Pomemben poudarek dajem čustvom in s tem telesu. Pri psihoterapiji namreč izhajamo iz verjetja, da so čustva v telesu. Doživljamo, hranimo in kopičimo jih v telesu. Naše telo je zaklad informacij in sedež občutkov. Ker nikoli ne laže, je odlično sredstvo za dostopanje do skritih in potlačenih vsebin.

 

Zato se vedno vračamo k telesu in iz njega izhajamo, se ga učimo čutiti in brati njegova sporočila. In najpomembnejše: ko smo z njim povezani in pretočni, živimo polno in po navadi zdravo življenje. V tem smislu deluje psihoterapija tudi na psihosomatske simptome. Seveda ni nadomestilo za obisk zdravnika, res pa je, da s tem ko vpliva na procesiranje čustev, vpliva tudi na naše telo. In če bolje pomislimo, opazimo, da večine pomembnih – in velikokrat pravilnih odločitev ne sprejemamo z glavo, ampak jih čutimo v telesu. Velik del najbolj močnih izkušenj pravzaprav težko opišemo z besedami, to pa zato, ker jih doživljamo in čutimo v telesu in na drugih pomembnih nivojih našega bitja.

ENERGIJA IN DUHOVNOST

Na drugem nivoju pa smo energijska bitja. In vedno ko delamo na telesu, delamo tudi z našo energijo, pri tem pa lahko uporabljamo tehnike, ki so izključno energijske. Več o metodi DEH® (Dynamic energetic healing) lahko preberete v nadaljevanju.

SMO KOMPLEKSNA, VEČNIVOJSKA IN ČAROBNA BITJA

Zato se sama nagibam k celostnemu in integrativnemu delu in izkustvu, tako pri sebi kot pri drugem. Verjamem, da so telo, čustva, um in duhovnost ključno prepleteni in vredni pozornosti, predvsem pa, da so pomembni za naše najbolj zemeljsko, vsakdanje, preprosto in bogato življenje.

 

Za več informacij ali kakršnokoli vprašanje sem dosegljiva na spodnjem kontaktu.